BreakingNews@ABO

News@BloggersNetwork

Kepelbagaian produk (kesihatan, harian, makanan, minuman, kosmetik dll)

JOM PAKAT-PAKAT TUKAR PRODUK SEHARIAN KEPADA PRODUK HALAL PRODUK HALAL TANGGUNGJAWAB KITA BERSAMA
Peluang mempelajari ilmu perawatan seperti bekam, akupunktur, dan Ilmu diagnos penyakit Ahli akan mendapat NM dengan berbelanja di Restoran Radix Fried Chicken (RFC), rangkaian restoran HPA yang lain, Dobi Toharah dan menginap di Hotel HPA. Penerapan amalan Islam dalam pekerjaan seperti semua pekerja diwajibkan berwudhuk, menutup aurat, membaca Al-Ma’thurat dan solat sunat dhuha sebelum memulakan kerja. [e8059]

ABOdaily news update

klik image. atau klik di sini [link] Blog perniagaan ini masih dalam selenggaraan. Akan diaktifkan pada Januari 2009. 'Bloggers OnbiZ' - perniagaan online terbaru dari ABO. Jom klik !!
Mutiara kata :
Aku pegang kata2 ini biar sampai jadi 'batu'!
..peranan tu tak penting. Yang mustahak, kita design, kemudian kita rumuskan dan kita rangka perlaksanaan. Rasulullah masa hijrah ke Madinah, duit satu sen pun tak ada. Begitu juga para sahabat. Orang kata baginda angan-angan nak memerintah Madinah. Tapi, baginda bersama sahabat design, rumuskan dan laksanakan dari yang termudah, termurah, terkecil, kemudian barulah yang ke seterusnya. Awat, kita ni lemah sangat ke? ~ Pengasas

Ibadah Qurban dan 'slumber' kuda untuk mencari 'nama' ?  

Sunday, December 14, 2008

ciberboron@ABOdaily-
PDF Print E-mail

(..) di rumah mertua, seekor lembu tumbang untuk korban mertua, ipar dan biras. Kat kampung aku, PAS cawangan sembelih 3 ekor. Majlis cukup meriah dengan kehadiran YB Nga Kor Ming. UMNO pun ramai yang datang. Pagi kelmarin Khairi Jamaludin AlBadawi hadir ke kampung sebelah (Pengkalan Bharu) menyempurnakan majlis korban 7 ekor lembu sempena kempennya utk pertandingan Ketua Pemuda UMNO Malaysia. Ptuih!

Survey tak rasmi di kawasan DUN Pengkalan Bharu (tempat aku) - 53 ekor lembu sampai ajal sepanjang 4 hari sejak hari raya pertama. Fuhh! hebat betul semangat dan kehendak manusia muslim dalam hal korban ini. Korban lembu dan kambing.

Sudut kanan, aku patut bersyukur dan patut ucap syabas plus tahniah kepada semua yang berbelanja untuk menunaikan ibadah korban yang disyariatkan ini.

Sudut kiri, aku amat musykil tentang lorong fikir dan lorong rasa sebilangan muslim yang serius mengorbankan binatang kerana Allah tetapi realiti hidup mereka (atau kita?) sana sini compang rabak merogol ketetapan Yang Maha Esa. Segenap segi seribu sudut. Yang haram bertukar halal. Yang halal beralih haram.
Menteri yang menyamun wang rakyat siang malam pun turut menyembelih korban. UMNO kampung yang mengusung GRO dan mengangkang jalang pun tak ketinggalan melaksanakan ibadah korban. KJ alBadawi pun tumbangkan 7 ekor lembu kat kampung aku dan sangat mungkin berpuluh ekor lagi di tempat lain. ha ha ha! lillahi taala. Betul ke?
Rakan taulan seperjuangan yang tak mudah direntap poket mereka untuk biaya kerja parti dan tugas politik, namun selambe kude je keluarkan RM4k untuk korban 2 ekor lembu. Fuhh!

Sembelih lembu kerbau kambing pada hari raya korban dan hari tasyriq memang confirmed ibadah. Aku tak boleh menidakkannya apatah lagi mengisytiharkan sebaliknya. Tapi kerja-kerja parti, kerja-kerja politik, kerja-kerja mencegah mungkar akbar Barisan Nasional, kerja-kerja menyeru memanggil memujuk manusia melakukan perubahan politik ke arah keadilan dan kesaksamaan bukan ibadah ke?

Setahu aku berdasarkan pengajian formal dan informal, jihad politik itu adalah salah satu jenis jihad yang ditaklifkan Allah ke atas muslimin/muslimat. Oleh kerana ia wajib maka membiayainya juga adalah wajib. Maka ... masing-masing jawab lah sendiri.

Sudut kiri plus sudut kanan, aku berani menyimpul rumus bahawa kita (pemimpin, penggerak, dan petugas perjuangan) masih belum menyelongkar dan mengolah sepenuhnya surat dan sirat institusi korban ilahiah ini untuk dihadamkan ke minda dan jiwa sekelian manusia yang mengaku muslim sama ada orang PAS, PKR atau UMNO dan yang tak berparti.

Sesungguh-sungguh-sungguhnya manusia UMNO yang mengaku muslim itu tak akan sanggup untuk kekal bersama UMNO walau hanya bagi tempoh 1 minit saja lagi, jika mereka faham dan sedar tuntutan korban yang nyata dan maya seperti diwahyukan dalam Kitab.

Ruang ini tak cukup untuk kita bahaskan secara detail tentang hal ini. Kita perlu seminarkan sehari dua. Kita perlu gabungkan pelbagai authority. Ulama' tentulah mesti ada untuk membimbing perbincangan. Ahli strategi perlu ada. Ahli motivasi perlu ada. Ahli bahasa perlu ada. Ahli pengiklanan dan peragaan perlu ada. Ahli media perlu ada ... dan ... bloggers juga perlu ada bersama. Aku yakin kita mampu hasilkan bahan dan plan bertindak yang mantap..MORE

AddThis Social Bookmark Button


1 comments: to “ Ibadah Qurban dan 'slumber' kuda untuk mencari 'nama' ?

  • PAS Perlih
    December 13, 2008 at 12:48 PM  

    PAS Perak mengaku MB nya berani kerana sembelih lembu korban! Ayah aku dah sembelih beratus lembu la woi! Hangpa kena pikir bahawa Cina dok sembelih hangpa tu bukan kat tengkuk aje malah kat halkum! Tanah habih bagi kat Cina! Pekak sungguh hangpa ni woi, nama saja bangsa Melayu tapi akai tak dak. Walaupun UMNO teruk, tapi depa ni ada sifat sayang Islam dan Melayu! Hangpa ni nak juai habis negeri dan maruah!

Design by Amanda @ Blogger Buster